Tekoälysovellukset suomalaiselle

Miten tekoäly sekä robotit johtavat suomalaiset tulevaisuuteen?

Pohjois-Euroopan sydämessä, eli kotonamme, on meneillään vallankumous.

Suomessa, joka kansainvälisesti on tunnettu upeasta luonnonkauneudestaan, maailmanluokan koulutusjärjestelmästään ja tunnetusta elämänlaadustaan, on jatkumassa myös toinen luku – huipputeknologian ja innovaatioiden tarina.

Kuvittele pieni, luminen kylä Suomen Lapissa, jossa pitkän kaamosyön purevassa kylmyydessä latvojen yläpuolella surisee lennokki, joka toimittaa lääkintätarvikkeita tunturin taakse tupaan. Kun revontulet tanssivat taivaalla, kehittyneet algoritmit käsittelevät lennokin tietoja, satelliittiyhteyksiä, sekä reaaliajassa varmistavat, että tämä metallinen Petteri välttää esteet ja pääsee turvallisesti perille.

Tämä ei ole kohtaus scifi-elokuvasta, vaan tämä on tämän päivän Suomea – paikka, jossa teknologia kohtaa perinteet ja innovaatio kukoistaa.

Kun käännämme tarinan sivuja, on selvää, että Suomi hyödyntää tekoälyn ja robotiikan mahdollisuuksia jo nyt merkittävällä tavalla.

Tekoäly ja robotit eivät ole vain osa Suomen tulevaisuutta, vaan myös sen nykyhetkeä, sillä ne parantavat maan teollisuutta – olipa kyse sitten terveydenhuollosta, koulutuksesta tai teollisuudesta – ja lisäävät kuluttajien mukavuutta. Ne symboloivat Suomen tulevaisuuteen suuntautunutta lähestymistapaa ja sitoutumista teknologisen kehityksen eturintamassa pysymiseen.

Haluamme ymmärtää, miten tekoäly ja robotit muuttavat maatamme, vilkkailta etelän toreilta järvien rannoille. Tätä tietä kartoittaessamme, perehdymme siihen valtavaan potentiaaliin, joka tällä teknologialla on suomalaisille teollisuudenaloille ja kuluttajille, ja esittelemme joitakin Suomessa toimivia edelläkävijäyrityksiä, jotka ajavat tätä muutosta.

Potentiaalia suomalaiselle teollisuudelle ja kuluttajille

Maamme metsätalouden, televiestinnän ja puhtaan energian kaltaiset teollisuudenalat ovat jo pitkään olleet talouden selkäranka. Tekoäly ja robotiikka ovat aloittamassa uuden tehokkuuden ja kestävyyden aikakauden.

Tutustutaanpa syvällisemmin siihen, miten nämä edistykselliset teknologiat vaikuttavat eri aloihin Suomessa ja auttavat yrityksiä saavuttamaan uusia innovaatio- ja laatutasoja.


Parannetut tuotantolinjat

Valmistusalalla tekoälyllä toimivista koneista on tulossa keskeisiä toimijoita. Ne pystyvät työskentelemään ympäri vuorokauden, vähentämään inhimillisiä virheitä ja tuottamaan tavaroita tasaisen laadukkaasti. Lisäksi tekoälyalgoritmit optimoivat valmistusprosesseja ennustamalla huoltotarpeet ennen koneiden rikkoutumista, mikä vähentää seisokkiaikoja ja säästää kustannuksia. Robotiikka on puolestaan ratkaisevassa asemassa toistuvien tehtävien automatisoinnissa, jolloin ihmistyöntekijät voivat keskittyä tuotannon monimutkaisempiin ja luovempiin osa-alueisiin.


Esimerkiksi suomalainen Fastems on tuotannon automaatioratkaisuillaan kansainvälinen edelläkävijä. Yritykset ympäri maailmaa ovat käyttäneet yrityksen tuottamia järjestelmiä, jotka käyttävät tekoälyä tuotantotoimintojen optimointiin.

Metsätalouden muuttaminen

Metsäteollisuus, joka on Suomen talouden pitkäaikainen tukipilari, on kokemassa omaa digitaalista murrostaan. Kehittyneillä antureilla varustetut lennokit seuraavat metsien terveyttä ja kasvua, ja koneoppimisalgoritmit analysoivat tätä tietoa optimoidakseen kaiken istutusaikatauluista korjuun ajoitukseen. Tämä ei ainoastaan lisää metsätaloustoimien tehokkuutta, vaan edistää myös merkittävästi kestävää luonnonvarojen hallintaa.

Kuva: Söpö, tai, hirviä. Näkemys Suomen metsien tulevaisuudesta.

Mobiilitekoälyt

Tekoäly on mullistava työkalu myös Suomen teleoperaattoreille. Sitä käytetään verkkotoimintojen optimointiin, asiakaspalvelun parantamiseen chatbottien ja automaattisten järjestelmien avulla sekä petosten havaitsemiseen.

Suomen teknologiasta puhuessa ei tietenkään voi sivuttaa Nokiaa, joka on maailmanlaajuinen televiestintäalan jättiläinen, joten Suomella on hyvät mahdollisuudet olla merkittävä toimija tekoälyn hyödyntämisessä mobiiliteknologian kehittämisessä ja muualla.

Edelläkävijä puhtaudessa

Suomi on jo nyt maailmanlaajuinen edelläkävijä puhtaan energian alalla, ja tekoälyn ja robotiikan on määrä viedä tätä kehitystä vielä pidemmälle. Älykkäät sähköverkot, joiden voimanlähteenä on tekoäly, voivat optimoida sähkönjakelun, vähentää hukkaa ja vähentää päästöjä. Myös roboteista on tulossa keskeisiä toimijoita uusiutuvan energian laitosten, kuten tuulivoimaloiden ja aurinkopaneelien, ylläpidossa ja käytössä.

Esimerkiksi suomalainen Wärtsilä integroi tekoälyä energianhallintajärjestelmiinsä optimoidakseen uusiutuvien resurssien käyttöä ja parantaakseen energiantuotannon tehokkuutta ja luotettavuutta.

Voimaa suomalaiselle kuluttajalle

Kun nämä teknologiat jatkavat leviämistään teollisuudenaloille, hyödyt valuvat myös kuluttajille. Älykotiteknologiat, joiden voimanlähteenä on tekoäly, tarjoavat suomalaisille perheille ennennäkemättömän hallinnan asuinympäristöönsä, mikä mahdollistaa energiatehokkaat, viihtyisät ja turvalliset kodit. Terveydenhuollossa tekoälyalgoritmit auttavat sairauksien diagnosoinnissa ja hoidossa ja tarjoavat yksilöllisiin tietoihin perustuvia, yksilöllisiä terveydenhuoltoratkaisuja.

Esimerkkinä mainittakoon suomalainen biotekniikkayritys Nightingale Health, joka käyttää tekoälyä kattavien verikokeiden tulkintaan, mikä antaa uutta tietoa potilaiden terveydestä ja tasoittaa tietä yksilöllisemmälle lääketieteelle.

Muut yritykset alan johdossa

Reaktor: Kuin Olkiluoto 4

Reaktor on luova teknologiayritys, joka tekee aaltoja tekoälyn kehittämisessä. Reaktorin monipuoliset hankkeet ulottuvat koulutusjärjestelmien uudelleensuunnittelusta avaruusteknologian innovaatioihin, ja se on malliesimerkki suomalaisesta kekseliäisyydestä. Heidän asiantuntijatiiminsä, johon kuuluu suunnittelijoita, kehittäjiä ja strategeja, työskentelee yhtenäisesti ratkaistakseen monimutkaisia haasteita tekoälyn avulla.

Yksi Reaktorin merkittävä hanke on heidän yhteistyönsä Helsingin yliopiston kanssa Elements of AI -kurssin luomiseksi, jonka tavoitteena on valistaa ihmisiä siitä, mitä tekoäly osaa ja mitä se ei osaa. Kyseessä on ilmainen verkkokurssi, joka on kaikkien kiinnostuneiden saatavilla – tekoälytietämyksen demokratisointia.

Vaisala: Mittaamisen arvoinen tulevaisuus

Vaisala, sää-, ympäristö- ja teollisuusmittausten maailmanlaajuinen markkinajohtaja, on toinen suomalainen helmi. Vaisala hyödyntää tekoälyä parantaakseen tietojensa tarkkuutta ja käyttökelpoisuutta, ja sillä on ratkaiseva rooli eri aloilla meteorologiasta uusiutuvaan energiaan.

Vaisalan antureita ja järjestelmiä käytetään käytännössä kaikkialla maailmassa, ja ne tarjoavat tarkkoihin ja luotettaviin tietoihin perustuvia toimintakelpoisia näkemyksiä. Integroimalla tekoälyä analyysityökaluihinsa Vaisala antaa teollisuudenaloille ja hallituksille mahdollisuuden tehdä tietoon perustuvia päätöksiä, jotka vaikuttavat kaikkeen äärimmäisten sääilmiöiden aikaisesta yleisestä turvallisuudesta uusiutuvan energian tuotannon optimointiin.


ZenRobotics: Parhaita kierrätysbotteja

Ympäristöteknologian eturintamassa ZenRobotics johtaa kierrätysrobotiikan teknologian tasossa maailmanlaajuisesti. Se on tunnettu tekoälyllä toimivien kierrätysrobottien suunnittelusta ja valmistuksesta. Nämä robotit eivät ole pelkkiä koneita, vaan vastaus maailmanlaajuiseen jäteongelmaan.

Kehittyneillä antureilla ja älykkäillä ohjelmistoilla varustetut ZenRoboticsin robotit voivat lajitella erityyppisiä jätemateriaaleja huomattavan tarkasti ja tehokkaasti. Näin varmistetaan, että enemmän jätettä kierrätetään ja vähemmän päätyy kaatopaikoille, mikä edistää kiertotaloutta ja puhtaampaa, kestävämpää tulevaisuutta.

Yllättäen maailmanlaajuinen teollisuusyritys Terex on ostanut suomalaisen ZenRoboticsin. Yritysosto on merkittävä virstanpylväs ZenRoboticsin matkalla, joka on ollut yhtä innovatiivinen kuin myrskyisä.

Varjo: Puoli

Varjo on helsinkiläinen yritys, joka on saanut kansainvälistä tunnustusta työstään teräväpiirtoisten virtuaali- ja sekatodellisuustuotteiden kehittämisessä. Heidän teknologiansa on suunniteltu ammattilaisille aloille, jotka vaativat korkeaa visuaalista todenmukaisuutta, kuten suunnitteluun, insinöörityöhön ja simulaatioihin.

Sisällyttämällä tekoälyä visuaaliseen renderöintiprosessiinsa Varjon laitteet voivat simuloida ihmisen silmän havaintoa, mikä luo ennennäkemättömän realistisen tason virtuaaliympäristöihin.


Silo.AI: Tekoälyn voimanpesä

Silo.AI on Suomen yksityinen tekoälylaboratorio, joka on omistautunut tekoälypohjaisten ratkaisujen ja tuotteiden rakentamiseen. Se tekee tiivistä yhteistyötä asiakkaidensa kanssa strategisten tekoälyvalmiuksien kehittämiseksi ja tarjoaa räätälöityjä ratkaisuja luonnollisen kielen käsittelystä tietokonenäköön.

Olipa kyse sitten siitä, että Silo.AI auttaa Finnairia optimoimaan reittejään tekoälyn avulla, tai auttaa Kemiraa monimutkaisissa kemian tieteissä, Silo.AI muuttaa tekoälyn potentiaalin konkreettisiksi liiketoimintatuloksiksi.